1/2
2/2

22 Nisan 2025 Salı     25

NUSAYBİN'DE GASTRONOMİ MUTFAĞI KURULMALI


Nusaybin,  Mezopotamya’nın verimli topraklarında yer alan, İpek Yolu üzerinde her zaman önemli bir noktada bulunan,  tarih boyunca birçok etnik ve dini grubun bir arada yaşadığı, kaynaklarda milattan önce 5 bin yılına uzanan  tarihi ile önemli bir ticaret kentidir.

Nusaybin  mutfağı tıpkı kültürü gibi çok zengindir. Mezopotamya’da harmanlanan dinlerin, dillerin, ırkların ve kültürlerin ürünü olan bu mutfağın komşularıyla benzeşen yönleri olsa da kendine has lezzetleri de hiç de az değildir.  Bu zenginliğin yansıması olan Nusaybin mutfağının KÜTÜLK, ŞAMBOREK, KAVİT (Tatlı) KÜLİÇE, MEHİR BELLÜH (mercimekli bulgur köftesi)   gibi ürünleri  özgünlükleriyle coğrafi işaret alabilirler. Bu ürünlerin coğrafi işaret alması Mardin'in turizm destinasyonunu Nusaybin’e daha fazla yayacak ve  kültür, medeniyet, ticaret şehri olarak anılan Nusaybin’in gastronomiyle de  anılmasını  sağlayacaktır. Bu kapsamda Nusaybin’in Gastronomi potansiyeline yönelmeli;  fuar, festival  v.b. etkinliklerde KÜTÜLK, ŞAMBOREK, KAVİT (Tatlı) KÜLİÇE, MEHİR BELLÜH (mercimekli bulgur köftesi) gibi yöresel ürünlerin tanıtımı yapılmalı, yöresel yemeklerimizle ilgili restoranlar açılmalı ve NUSAYBİN’DE  GASTRONOMİ MUTFAĞI kurulmalıdır.

 

Necdet AKTAŞ

Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı

×