6 Haziran 2023 Salı     84

YEREL’DE ÜRET YEREL’DE TÜKET

Yerel Markaları Desteklemek Neden Önemli?

1-Kendine Yeten Toplumlar:

Yerel markaları desteklemek açık bir şekilde, içinde yaşadığımız topluluğa önem verdiğimizin bir göstergesidir. Topluluğunuz tarafından üretilen bir tarım ürününün yine topluluğunuz içindeki bir başka üretici tarafından kullanıldığını ve sonuçta çıkan ürünü kendinizin kullandığını düşünün. Bu hem yerel ekonomiyi geliştirmenizi ve büyütmenizi sağlayacak hem de bütün aşamalarına şahit olabileceğiniz ürünün kıymetini bilmenize ve onu özenle kullanmanıza yardımcı olacak. Mağazalardan her hafta bir yeni ürün satın alıp daha sonu gelmeden çöpe giden ürünler kullanmak yerine birlikte ürettiğiniz ürünü kullanmış olursunuz.

2-Yerli Halka İş İmkanı Sağlamak:

Yerel markalardan alışveriş yaparak, sizi önemseyen yerli bir işletmenin açık kalmasına katkı sağlarsınız. Ürünler için gereken hammaddeleri yerelden sağlamak, ihtiyaç duyulan ürünleri yakın çevreden edinmek, sosyal etkileşimi artırmak ve beraberinde yeni bir iş alanı yaratmak ise insanlar için getirdiği diğer olumlu özelliklerdendir. Yerelde yaşayan insanların çalışarak böyle bir oluşumdan gelir elde edebiliyor olmaları harika değil mi?

3-Üretici ve Tüketici Arasındaki Saygı:

Bir ürün üretilirken verilen emeğe şahit olmak üreticiye olan saygıyı pekiştirir. Satın alınan ürün raflara gelene kadar geçirdiği süreçle ilgili bilgi alabilirsiniz. Üreticilerin, tüketicinin severek kullandığı bir ürün yaratma sürecinde elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışırken harcadığı çabaya şahit olmak üreticiye ve ortaya çıkan ürüne saygı duymanızı sağlar. Farklı markalar satan ve üretim süreciyle ilgili hiçbir bilgisi olmayan mağazalardan aldığınız ürünler monoton bir alışkanlığa dönüşür. Oysa üretici ile düzenli bir alışveriş yapmak iki taraflı bir saygıyı beraberinde getirir.

4-Ticarileşen Dünyaya Karşı Bir Umut:

Ticari dünya temelde aynı seçenekleri sunan şirketlerle dolu. Benzersiz bir şey bulmak, birbirinden etkilenmeyen bir şekilde üretim yapan bir şirkete rastlamak çok zor. Bir ülke boydan boya geçilirken, hatta ülke değiştirirken bile gördüğümüz manzara aynı: aynı marka, aynı mağazalar, raflarda aynı ürünler…

Ancak alışılmışın dışında üretim yapan yerel markalar, istekleriniz ve ihtiyacınız olan ürünlere göre şekillenir. Üreticiyle birlikte topluluğunuzun ihtiyacı olabilecek yeni ürünler üretebilirsiniz. Hazır bir şekilde paketlenmiş ve hiçbir aşamasına şahit olmadığınız ticari markalar yerine, yerel üreticilere yol gösterebilir, deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

5-Yerel Üreticiler İyi Bir Ürün İster, Şirketler İse Paranızı:

Büyük şirketler, piyasada bir yer kaplar ve işleri tamamen parayla ilgilidir. Daha çok kazanmak ve hissedarlarının yaptığı yatırımlara geri dönüş yapabilmek için kar elde etmeyi önemsemek zorundadırlar. Yere markalar ise bundan fazlasıdır. Önünüze koydukları ürün için yıllar süren bir ar-ge çalışması yapmış, ürünleri için ihtiyaçları olan hammaddeleri adil ve etik üreten kişilerle çalışmış, sonuçta size sattıkları ürün ile bir kalite yaratmışlardır. Güvenilir bir satın alma süreci oluşturmak için iyi bir ürün ortaya koymayı önemserler. Teknolojik makineler ile üretim yapan büyük şirketler, daha hızlı üretip sattıkları için ürün fiyatlarını düşük tutabilir.

Yerel markaların ürünleri başlangıçta size daha pahalı olarak gözükse de, doğal içerikleri, üretim sürecinin izlenebilirliği, doğaya, insanlara ve hayvanlara zarar vermeyen ekolojik üretimleri ile verdiğiniz paraya değer ürünler ile sizi buluşturur. Ayrıca yerel ekonomiyi destekleyen ve insanlar arasında güven uyandıran bir sistem oluşur.